Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Watford 2016 in Scandinavië

Geplaatst op

De Watford Conference is een initiatief van de Watford Group die bijna vijftig jaar geleden werd opgericht in Engeland. De Watford Conference wil het uitwisselen van ervaring en ideeën over vormgeving in de spoorsector bevorderen. Dit jaar werd de jaarlijkse bijeenkomst georganiseerd in Scandinavië, en Bureau Spoor­bouwmeester gaf acte de présence. Jaarlijks komen ongeveer 80 professionals uit vele landen uit Europa, Amerika en Azië bijeen om over hun werk te praten. Er worden presentaties gegeven, er vinden excursies plaats en er wordt druk gediscussieerd.  

Dit jaar was het thema: 'Transport systems and their consistency in larger urban areas'. De discussies en lezingen waren toegepitst op de inpassing van infrastructuur in stedelijke situaties en de omgang met openbare ruimte. Bureau Spoor­bouwmeester gaf een lezing over de recent afgeronde Nieuwe Sleutelprojecten. Daarin speelt de ontwikkeling en het ontwerp van stedelijke gebieden rondom de stations een belangrijk rol. 

Tijdens het symposium werd gediscussieerd over nieuwe stations en spoorlijnen in Scandinavië. Deze werden daarna zowel in Kopenhagen (Denemarken) als Malmö (Zweden) bezocht. Interessant in Malmö waren  de vele kunstprojecten in de stations die dankzij de  1-procentsregeling van de overheid gerealiseerd konden worden.

De fiets, en de accommodatie daarvan in stedelijk gebied, waren een veel besproken thema en kwamen ook aan de orde in de Nederlandse presentaties. Niet alleen vakantiegangers bewonderen ‘onze’ fietsaanpak, ook buitenlandse spoorbedrijven kijken vol interesse naar de bijzondere oplossingen op en rondom de Nederlandse stations.

In Kopenhagen, dat dezelfde hoeveelheden fietsen kent als Nederland, waren inspirerende oplossingen voor fietsen in de openbare ruimte te bewonderen. Mooi voorbeeld is het Nørreport station en de omgeving in de binnenstad van Kopenhagen.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank