Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Spoorkathedraal Rotterdam Centraal is Het Beste Gebouw van het Jaar 2015

Geplaatst op

Rotterdam Centraal is door de Branchevereniging van Architectenbureaus (BNA) unaniem gekozen tot Het Beste Gebouw van het Jaar 2015: ‘De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel maar vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw’.

Volgens juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, is Rotterdam Centraal een ‘spoorkathedraal van de 21e eeuw’ geworden: ‘Het is een gebouw met internationale allure, en toch zo Rotterdams. Het beeld - de roestvrijstalen punt die brutaal de stad in steekt - is krachtig en stoer, het plein groots. Tegelijk kent de stationshal een menselijke maat, heeft het houten interieur iets aaibaars; het is een plek waar je je op je gemak voelt”.

De ontwerpers, Team CS (een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8), zijn er volgens de jury er in geslaagd om een ‘moderne overstapmachine’ te maken: ‘De jury is diep onder de indruk van de wijze waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen. Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entrée naar de stad’.

Team CS heeft Rotterdam Centraal ontworpen in opdracht van ProRail en de Gemeente Rotterdam. Samen met deze opdrachtgevende partijen is Bureau Spoor­bouwmeester de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij de afstemming van diverse programma’s en ambities. Rotterdam Centraal kan met recht een gebouwd voorbeeld van de Spoorbeeldvisie worden genoemd, dat gegarandeerd veel navolging zal krijgen.

Team CS-Architecten Jan Benthem en Jeroen van Schooten waren 21 mei te gast in de uitzending van De Wereld Draait Door: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/340349

Zie ook: het Persbericht van de BNA en artikelen in De Volkskrant(Rotterdamse 'spoorkathedraal' wint architectenprijs) en NRC (Dit is het beste Beste Gebouw van het Jaar)

 

Foto's: Jannes Linders

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank