Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Opening nieuwe reizigerstunnel Zwolle

Geplaatst op

De nieuwe reizigerstunnel op station Zwolle is geopend. Reizigers kunnen vanaf de eerste treinen meteen gebruik maken van de tunnel, met alle voorzieningen die er bij horen – ook liften en roltrappen. Het betekent ook het einde van het gebruik van de tijdelijke traverse.

De tunnel geeft veel meer comfort voor reizigers en maakt het station klaar voor verdere reizigersgroei. Het aantal reizigers dat van en naar station Zwolle reist zal naar verwachting flink stijgen komende jaren. Zeker omdat ook nog wordt geïnvesteerd in verbetering van spoor-en busknooppunt Zwolle, wat zorgt voor betere aansluitingen en betrouwbaarder treinverkeer en ander openbaar vervoer.

Ontwerp
De perrontunnel, naar ontwerp van Jeroen Eulderink van ARCADIS, is ruim van opzet (meer dan 100 meter bij 17 meter), maar bovendien ook bijzonder ruimtelijk door de vormgeving. Het ruimte-effect wordt benadrukt door een lijnenspel van 3,2 miljoen mozaïektegeltjes, er zijn vides met daglichtinval, ronde hoeken en glazen liftschachten.

Busstation
ProRail heeft de tunnel geheel voorbereid op het nieuwe busstation, dat de gemeente Zwolle in 2018 in gebruik wil nemen. Wanneer het busstation aan de noordkant van het station naar de zuidkant verplaatst is, kunnen reizigers makkelijk overstappen van bus naar trein en andersom. De nieuwe tunnel is ook het begin van een verdere ontwikkeling van het stationsgebied: een aantrekkelijke verbinding tussen de binnenstad en het Lübeckplein/Hanzeland.

Bureau Spoor­bouwmeester
Bureau Spoor­bouwmeester is bij dit project betrokken als adviseur en heeft zitting in het Kwaliteitsteam. In 2014 is onder meer de omgeving van het station nader gedefinieerd en zijn stappen gezet rond de aansluiting van de nieuwe tunnel onder de sporen op de oude stad en de zuidzijde. Ook adviseerden we over de (tijdelijke) inpassing van en over de toepassing van kunst als verbindend element tussen station en centrum.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank