Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Nieuwe uitgave van het Stations­concept.

Geplaatst op

Het wordt met de lancering van de nieuwe website opnieuw uitgegeven in een digitale versie ter vervanging van het huidige papieren uitgave. 

De teksten uit de vorige uitgave zijn geheel overgenomen en bij het hoofdstuk over het aankomstdomein aangepast en aangevuld. Opgemaakt in de nieuwe huisstijl wordt dit als digitaal document opgenomen in de nieuwe website en kan via de website als uitgave bij een externe printservice worden besteld. Daarmee willen we de status als integraal beleidsdocument van en voor de spoorsector onderstrepen. 

In de nieuwe digitale uitgave is, in overleg met NS Stations en ProRail, op het gebied van de stationsomgeving een uitbreiding toegevoegd. Vanuit de visie op de omgeving van station en spoor die Must Stedebouw en Berno Strootman geschreven hebben voor Bureau Spoor­bouwmeester en waarin de essentie van de visie op het aankomstdomein van NS Stations en Fixing the Link van Inoek Brouwer is verwerkt, is het door voortschrijdend inzicht aangepast. Dit heeft geleid tot de wijziging van de benaming aankomstdomein naar . Daarnaast is het breder omvattend geworden dan het aankomstdomein: niet alleen de plek waar men aankomt bij of vertrekt van het station, maar ook de betekenis van de stationsomgeving voor de stad krijgt meer aandacht en is vanuit dit bredere perspectief herschreven in de nieuwe uitgave. 

De wisselwerking tussen station, stationsomgeving en de kenmerken van de stad, het dorp of omliggende landschap heeft invloed op de aard en het belang van de vervoersstromen, de stedelijke functies en de verblijfskwaliteit. Daarom is er in het deel toepassing nu extra aandacht besteed aan de kenmerken van vier posities die het station ten opzichte van de omgeving kan innemen. Tenslotte is er in het bij de beschrijving van de expliciet aandacht gegeven aan de omgang met de publieke delen van het station die een interwijkverbinding of transferfunctie op het niveau van een multimodale vervoersknoop bedienen.

 

 

 

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank