Opgebroken logo

Nieuwe aflevering Spoorbeeldverhalen: Breda-Bilthoven

OVT Breda - Koen van Velsen architecten
Station Bilthoven - studio SK, Movares

Spoorbeeldverhalen is een nieuwe serie Inspiratie-artikelen waarin Volkskrant journalist en architectuurcriticus Kirsten Hannema steeds twee verwante stationsprojecten (groot en klein, bekend en onbekend) en de ruimtelijke thema’s die rond het spoor spelen bespreekt.

In het derde Spoorbeeldverhaal staan Bilthoven en Breda centraal: het thema ‘verbinden’ loopt als een rode draad door beide ontwerpen heen: 'Station Bilthoven laat zien hoe met een goed ontwerp - van studioSK, Movares - niet alleen een logistieke knoop ‘ontvlecht’ wordt, en een fysieke blokkade overbrugd (of in dit geval: ondertunneld), maar ook hoe de ruimtelijke relatie tussen station en omgeving versterkt kan worden'. 

De OV-Terminal van Breda gaat daarin nog een paar stappen verder: 'Maar de opgave is dan ook van een geheel andere orde; het betreft één van de Nieuwe Sleutelprojecten. Hier bewerkstelligt het nieuwe stationsgebouw, ontworpen door Koen van Velsen, niet alleen een fysieke verbinding, in de vorm van een publieke ‘poortjesvrije’ passage door het station en een langzaam verkeertunnel. Ook ruimtelijk en programmatisch manifesteert het bakstenen complex zich nadrukkelijk als een bindend element'.

Nieuwsgierig naar de hele tekst? Lees hier het hele artikel.